Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

BOTAŞ’TA İŞÇİ KIYIMI

 BOTAŞ’TA İŞÇİ KIYIMI

BOTAŞ’TA İŞÇİ KIYIMI

Korona Virüsü Salgini  nedeniyle zor günler geçirdigimiz su günlerde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in , “ Hiçbir is yeri isçi çikartmayacak,” açiklamasina ragmen Botas A.S’ye  bagli bazi   taseron firmalarda çalisan isçiler adaletsiz  sekilde isten çikartilmasi tepkilere neden oluyor.

 50'nin üzerinde Emekli isçi çalistirilan  Botas A.S'ye bagli tesaron firmada sadece 7 kisinin çikarilmasi Kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu.


BOTAS’TA ISÇI KIYIMI

 Dünyada ve Türkiye’de  Korona Virüsü salgini  hayati olumsuz  yönde etkilerken ; Adana’nin Ceyhan  Ilçesine bagli BOTAS Petrol ve Dogal Gaz Boru Hatti Isletmeciligi A.S’ye bagli çesitli taseron firmalarda   yillarca çalisan isçilerden bazilari ise Botas yönetimi   tarafindan hiçbir sosyal  haklari verilmeden isten çikartiliyor. Is kanununa göre yasal isten çikartilma sürecinin bile hiçe sayildigi  BOTAS. A.S’de  yasanan isçi kiyimina iliskin  tepkiler ise giderek büyüyor.

 “IS   HAKLARI VE KANUNU HIÇE SAYILIYOR”

Botas ‘a  bagli Deniz Isletmeleri Müdürlügü Romörk hizmetlerinde yaklasik  olarak 23 yildir   çalisan Tamer Sahin, isten çikartilan isçilerin durumu ve  yasanan isçi kiyimi konusunda açiklamalarda bulundu.  Deniz Isletmeleri Müdürlügü Römork hizmetlerinde tam bir isçi  kiyimi  yasandigini iddia eden Tamer Sahin, isçi kanunu  ve haklarinin BOTAS’ta hiçe sayildigini söyledi. Tamer Sahin, “ Bizler BOTAS A.S ‘ye bagli bazi  taseron firmalarda  çalisan Faruk Seyhan, Ali Ceylan, Mustafa Ceylan , Ömer Atmaca, Mehmet Çil, Erdeniz Tufan  isimli  isçileriz. BOTAS’a bagli  taseron firmalarda çalismaktayiz. Ancak, son dönemde  hiçbir  açiklama  yapilmadan isinden , ekmeginden olan isçileriz. Bu süreci anlatmak gerekir ise  ; BOTAS,  kendi bünyesinde firmalara is verirken teminat aliyor. Ancak, is yapan ve süresi biten firma ise isi bitince  baska bir is yapan firmaya çalisanlari devir ediyor. Yillarca bizler bu sekilde çalistirildik. Ancak, 31 Ocak 2020   tarihinde is yapan bagli bulundugumuz  taseron firmanin çalisma süresi sona erdi. Bizler  ise  ;  daha önceki dönemde hiçbir açiklama   yapilmadan is akdimizin sona erdigini  arkadaslarimizdan ögrendik. Bizler, çalistigimiz firma yetkilileriyle görüstügümüzde ise ,” Biz bilmeyiz. Botas yetkilileri daha iyi bilir” seklinde bir ifade ile   karsilastik. BOTAS yetkilileri ile görüstügümüzde ise  “ çalistiginiz firmanin  yetkilileri ile görüsünüz. Çalisma süreniz  sona erdi. “ dediler. Bizler ise  yasadigimiz haksiz durumu TBMM’ ye giderek  AK Parti Adana Milletvekilleri Ömer Çelik,ve Tamer Dagli,  Hatay Milletvekili Bayram Türkoglu,MHP Adana Milletvekili Muharrem Varli ile görüstük. Ancak,  su ana kadar hiçbir netice alamadik.Bu  nedenle çok magdur durumdayiz. “ dedi.

 

“HIÇ BIR AÇIKLAMA YAPILMADAN IS AKTIMIZIN SONA ERDIGI TARAFIMIZA ILETILIYOR”

 

Sahsinin emekli olmaya üç yil bir süresi oldugunu ifade eden Tamer Sahin, “Sahsim olarak bir  baska üzülerek ögrendigim bir sok ise   çalistigim is kolundaki  birimde  hiçbir çalisanin kidem  tazminati hakkini alamamasidir. Burada yillardir çalistigimiz is yerinde  hiçbir mazeret  gösterilmeden ;  her hangi bir açiklama  yapmadan isinden oluyoruz. Resmen isçi yasaniyor. Bu noktada  arabulucu ile uzlasmaya çalismak istediler. Adana’da ve Ceyhan’da  bulunan tüm ilgili  yetkililerden ise tek bir istegimiz  var. Kidem tazminati  basta olmak üzere diger  sosyal haklarimin sahsim ve isten çikartilan arkadaslarimizin magduriyetinin giderilmesidir. Ancak , netice alinmadi.Bir baska sikinti ise Ceyhan’da ve bölgemizde issizlik hat safhada iken korona virüsü salgini nedeniyle zor günler geçirdigimiz su günlerde Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in , “ Hiçbir is yeri isçi çikartmayacak,” açiklamasina ragmen isten çikartilmalarin yasanmasi akil isi degildir. Ayrica  çalistigimiz  firmanin ülkenin dört bir yaninda isçi almasidir.  Bu nedenle Ilgili  yasal haklarimizi kullanarak  gereginin yapilmasini arz ederiz.” Diye konustu. BOTAS A.S’ye bagli ilgili taseron firmalarinin yetkililerinin ve BOTAS yetkililerinin  bu konuda nasil bir açiklama yapacagi ise merak konusu.  

 

 



Anahtar Kelimeler: BOTAŞ’TA İŞÇİ KIYIMI
  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.1 ° / 19.2 ° Güneşli
  • Salı 32.5 ° / 20.1 ° Güneşli